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MEMORANDUM FOR DoD DESIGNATED AGENCY ETH ICS OFFICIALS 

SUBJECT: Interpretation or·'Covered Department of Defense Offi cials" Under Section 847 

In the course of reviewing and reinfo rcing Section 847 compliance processes and 
procedures in your agenc ies, several of you asked my office how to interpret the statute's term 
"covered Department of Defense officials" as it applies to outgoing and fo rmer officials who 
must seek a Section 84 7 ethics opinion. In particular, you have asked how many years to look 
back into a departi ng employee's Federal career to determine whether he or she participated in 
the kinds of matters that trigger application of the law. As a reminder, under Section 847 of the 
FY 2008 NOAA, "covered Department of Defense offic ials" 

must request and receive a wri tten 
opinion before accepting compensation from a defense contracto r within two years of leaving 
DoD service. 

There is no legislative history to help in fo rm our interpretation of the term 

"covered 
Department of Defense officials." So my office put together a small working group o r experts 
from the Military Departments to review the Procurement Integrity Act1 and the post­
Government employment statute (18 U.S.C. § 207) to help guide our efforts to define th is term in 
a way that is consistent with the intent of both or these statutes, which appear to be the 
underpinning of Section 847. 

To promote un ifo rm application of Section 847 throughout DoD, and better ensure that 
ethics counselors are uploading the proper documents into AGEAR (the electronic database in 
which all Section 847 requests and ethics opinions must be stored for inspec tion by the DoD IG), 
please use the fo llowing clarifying guidance on the term "covered Department of Defense 
officials." 

For purposes of Section 847, a covered DoD official is an official or fo rmer DoD offic ial 
who, within two years after leaving DoD service, expects to receive compensation from a DoD 
contractor, and who, within the two year period prior to his or her departure from DoD: 

( I) Participated personally and substantially in an acquis ition as defined in sect ion 
(4)( 16) of the Office of Federal Procurement Policy Act2 wi th a value in excess of 
$ I 0,000,000 while serving-

1 
Office of Federal Procurement Pol icy Act, formerly known as the Procurement Integrity Act, now codified at 41 

u.s.c. §§ 2101-2107. 
2 An "acquisit ion" means the process of acquiring, with appropriated funds, by contract for purchase or lease, 
property or services (including construction) th at support the missions and goa ls of an executive agency. It does 
not include grants or cooperative agreements. 
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(A) In an Executive Schedule position under subchapter II of Chapter 53 of title 5, 
United States Code; 

(B) In a position in the Senior Executive Service under subchapter VIII of Chapter 53 
of title 5, United States Code; or 

(C) In a general or flag officer position compensated at the rate of pay for grade 0-7 or 
above under section 20 I of title 3 7, United States Code; or 

(2) Served as a program manager, deputy program manager, procuring contracting 
officer, administrative contracting officer, source selection authority, member of the 
source selection evaluation board, or chief of a financial or technical evaluation team 
for a contract in an amount in excess of $10,000,000. 

I also want to take this opportunity to clarify the steps you should take if an official 
requests a Section 84 7 opinion, but is uncertain as to what his or her defense contractor job 
responsibilities will entail. Section 84 7 explains that the legal opinion from the appropriate 
ethics counselor should address the applicability of post-employment restrictions to the activities 
that the former official may undertake on behalf of the contractor, i.e., an opinion specifically 
tailored to the official or former official's new position and duties. In our experience, on 
occasion, a DoD official or former official will seek a written opinion from an ethics counselor 
before he or she has specific information regarding his or her future employer, position, and 
duties to be performed. Although it may be possible to provide that individual with a general 
opinion summarizing the post-government employment restrictions, it is not possible to provide 
that official with the type of tailored written opinion required by Section 847. Accordingly, such 
a request should not be considered valid for a Section 84 7 opinion and, therefore, would not 
trigger the requirement in Section 84 7 to provide a written opinion within 30 days of the request 
or the requirement to upload the request and opinion into the AGEAR database. In such a 
circumstance where the requirements of 84 7 are not triggered, you should, of course, continue to 
provide post-Government employment advice to the departing official as you would in your 
normal course of practice. Nothing in this memorandum is intended to limit or change the 
manner in which you advise departing employees of their post-Government employment 
restrictions. 

This guidance will be incorporated into the policies and procedures implementing 
AGEAR, the use of which is mandatory in DoD for collection and storage of Section 847 
opinions. The next revision of the DD Form 2945, Post-Government Employment Advice 
Opinion Request, will similarly reflect this guidance in its instructions and require information 
from requestors only for the relevant periods. 




